Vietin viime viikonlopun ihan kokonaisuudessaan omassa koko kotikaupungissani. Tuntui hassulta ja aikakin kului paljon hitaammin. Pitäisi varmaan useamminkin tehdä vastaavaa.

Ikävä on kyllä sinne M:n viereen, mutta jatkuva reissaaminen edes takaisin hiukksen rasittaa. Ja erittäin kivaa on viettää aikaa myös välillä omankin tyttären kanssa. Kävimme viime viikonloppuna jopa baarissa yhdessä. No no ei kannata nyt moralisoida, sillä todellakin vain poikkesimme, tarjosin kyllä kuuman alkoholipitoisen juoman hänelle. Pelasimme Älypää-pelia ja pääsimme jopa ranking-kisan kärkeen. Niin ja tämä vierailu siis tapahtui tuossa joskus 17-18 aikaan.

M ja nuorin tyttärensä kävivät kyllä täällä meitä tervehtimässä, joskus näinkin päin. Ja muutakin ihmeellistä, minä tein ruokaa.

Tällä viikolla olen lenkkeillyt joka ilta. Maanantaina räväkkä lenkki ikuisuuslenkkiystäväni kanssa. Mutta parina viime iltana olemme lenkkeilleet tyttären kanssa - kivaa :) Nyt pitää saada tytär yhtä hyvään kuntoon kuin rautainen äitinsä. Minun hyvä kuntohan on perua ihan siitä, kun juoksen aina kieli vyön alla junalle, varsinaista hyötyliikuntaa.

Olen lueskellut  artikkelia "7 seikkaa naisen sydämestä". Kyllä tuollaiset artikkelit saa ne lenkit maistumaan aina vain paremmilta. Olen niin iloinen siitä, että pidän oikeasti liikunnasta. En kait minä nyt mitään syntiä tee, kun tuossa vähän lyhennellen kirjoittelen hyvää asiaa eteenpäin. Kodin Kuvalehdessä oli artikkeli ja asiantuntijana sydänliiton lääkäri.

Faktoja:

1. Valtimotaudit tappaa naiset (sepelvaltimotauti, aivohalvaus ja ns. katkokävely). Vuonna 2007 valtimotauteihin kuoli 10000 naista eli 48 % kaikista naisten kuolemista.

2. Vaarallinen ylipaino! Naisilla sydän- ja verisuonitauteihin sairastuminen liittyy usein keskivartalolihavuuteen. Ylipaino on erityisen vaarallista raskausaikana, koska se lisää huomattavasti riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen, se taas on yksi suurimmista valtimotautien riskitekijöistä.

3. Suojaava estrotgeeni! Se suojaa ikävä kyllä vain vaihdevuosiin asti. Siten alkaa estrogeenituotanto heiketä, tällöin rasva-aineenvaihdunta muuttuu, verenpaine nousee ja koleteroliarvot heikkenevät. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen ylipaino alkaa kertyä naisillakin keskivartaloon.

4. Salakavaluus! Naiset sairastuvat valtimotauteihin salakavalammin, 10 vuotta vanhempina kuin miehet. Sairauden oireet on monimuotoisempia ja kehittyy pidempään. Riskitekijötä on ylipaino, diabetes, korkea verenpaine, korkea koleteroli, tupakointi, perintötekijät. Oireet on samat kuin miehillä, mutta sen estrogeeni suojaavuuden takia salakavalampaa.

5. Kurkistusluukku! Raskausajan terveydentila on merkittävä kurkistusluukku naisten tulevaan terveyteen. Nykyään joka kolmas raskaaksi tuleva nainen on ylipainoinen (painoindeksi yli 25). Ylipaino lisää riskiä sairastua raskausmyrkytykseen ja raskausdiabetekseen ja ne taas lisäävät riskiä sairastua tulevaisuudessa valtimotauteihin. Olisi tärkeää säilyttää normaalipaino ennen ja jälkeen raskauksien, myös raskauksien välillä. JOs on sairastanut raskausmyrkytyksen kannattaa olla selvillä riskitekijöstä.

6. Perimä! Perimällä on vankka osuus valtimotauteihin sairastumisessa. Yleensä oireet alkaa painaa 65 vuotiaana. Sepelvaltimotautikohtaukseen sairastuneista yli puolet on yli 75-vuotiaita ja heistä 65 % on naisia. Valtimotaudit ja etenkin aivoinfarktit heikentävät vakavimmin elämänlaatua. Tämä pitäisi ottaa tosissaan, oli ihminen minkä ikäinen vain. Sairauksien ehkäisyssä ei voi odottaa ikääntymistä tai oireiden ilmaantumista.

7.  Helposti sanottu! Sydämesi hyvinvoinnista jokainen päättää itse, ei perintötekijät. Syö terveellisesti, juo kohtuudella, vältä tupakointia. Liiku ja laihdu. Pidä huolta, että tiedät omat kolesteriarvosi, verensokerisi ja verenpaineesi. Stressi ja masennus lisäävät valtimotautien riskejä. Nauti elämästä ja itsestäsi - helppo sanoa, mutta vaikeampi toteuttaa. Ota rennosti.

Että silleen, olen kyllä kiltisti itsestäni huolehtinut. Suurin ongelma on minulla taitaa olla tuo "ota rennosti". Stressaan ihan jatkuvasti jotain, siitä pitäisi päästä.