Niin, teimme perinteisen vappumatkamme Osloon, niin kuin jo vuosi sitten Kööpenhaminassa päätimme, tai oikeastaan toissa vuonna Tukholmassa. Tähän nämä vapun "pakkomatkat" nyt kyllä taitaa päättyä, Reykjavik olisi seuraavana vuorossa, no saa nyt nähdä mitä sitten tapahtuu, jos olisi vaikka vaihteeksi kotona ensi vuonna..

Oslo oli kyllä kiva kohde. Ei sitä kyllä turhaa ole kalliikksi mainittu, se on kallis! Pasta-annos, talon hampurilainen ja kaksi 0,45 l:n olutta 471 NOK eli noin 60 euroa. Eli kun syötiin jotain pientä päivällä, niin se maksoi aina 50-70 euroa. Kyllä ei Suomessa 0,45 litran oluesta maksaisi 10 euroa. Toisaalta Holmenkollenin huipulla upeita näköaloja katsellen ja aurinkoisesta lomapäivästä nauttien, maksan mielelläni olutlasista vaikka sen 10 euroa.

Mutta lennot Norwegianilla maksoi kahdelta edestakaisin vain 174 euroa, ei kallista. Samoin kuin jo ennenkin olen kehunut, niin varatkaa ihmeessä (jos teillä vain on Visa-kortti) lomanne korttiloma.com:sta. Oslo oli hieman kalliimpi kuin Tukholma tai Kööpenhamina, mutta muistaakseni se oli noin 170 euroa kahdelta/2 vuorokautta. Ostin siis kaksi kahden vuorokauden pakettia, onnistui hyvin.

Holmenkollen Park Hotel Rica oli huikean ihanalla paikalla, koko Oslo ja vuonoa levittäytyi ikkunasta eteen. Saimme ensin kyllä huoneen, josta ei ollut oikeastaan näkymää mihinkään, huone oli kuuma kuin mikäkin, TV ei toiminut ja ikkunan alla oli roskis. Jostain sain puhtia ja houkuttelin M:n mukaan, että mennään vaatimaan parempi huone, ei oikeastaan tarvinnut sanoa mitään, kun erittäin ystävällinen respan tyttö heti antoi uuden huoneen. Ja sehän oli yhtä kerrosta ylempää, ja sen myötä saimme sitten ihanan näköalan. Eli jos menette sinne, pyytäkään kolmanteen kerrokseen. Hotellin aamiainen oli loistoaamiainen, oikein tulee kaipuu sitä. Tuoreita hedelmäshotteja tarjottiin suoraan pöytään, yksi kokki paistoi munakkaita ja vohveleita, appelsiinimehu oli tietysti tuoreista appelsiineista. Ja jugurtit annosteltiin valmiiksi myslien, tuoreiden vadelmien ja karhuvatukoiden ym. kanssa nam nam!

Kaupunki oli kiva, mutta kotikukkulamme eli Holmenkollen oli parasta kyllä. Ja ihan uskomatonta oli, että metro meni sinne kukkulan laelle, kerran sinne käveltiin, mutta kerran mentiin sillä metrolla, oli muuten vappuaatto silloin, Hassua, että se metropysäkki oli keskellä metsää, ei mitään taloja näkypiirissä. Vähän kun polkua pitkin kujjit löytyi järvi ja sitten löytyi upealla paikalla oleva Frognerseterin kahvila, sen terassila istuttiin ensin kahvilla, mutta upea ilma ja maisema  innosti sitten vielä ottamaan oluet ja toisetkin. Sitten oli pakko lähteä, pakko sen takia, että meinasin ihan palaa.

Näin käy, jos on keskipäivän aikaan liian kauan auringossa, tuo vaalea läikkä tuli siitä, että minulla oli pyöreä aarikan koru kaulassa, se näkyy vieläkin heh.


Kaupunkia kierrettiin metrolla, kiskobussilla, bussilla ja hyvin paljon kävellen. Niin ja kyllä sitä jollain paatillakin seilattiin Raatihuoneen edeltä, upean Oopperatalon kautta rantaan, jossa oli kolme laivoihin liittyvää museota, oli Kon-Tiki-museo, Fram-museo ja joku Norjan merenkulun museo. En muuten enää sitten suostunut mihinkään Viking-museoon menemään, joku raja sentään.

Nobel Peace keskus tai joku tonne päin, oli kiva. Varsinkin sen lasten osasto, johon lipunmyyjä meitä innosti menemään. Hauskin siellä oli pahvi-Nansen ja kamera. Siellä kehotettiin ottamaan kuva Nansenista ja itsestä, kuvan sai sitten tulostettua yhdestä laitteesta ja kun sinne syötti sähköpostiosoitteen, niin kuva tuli vielä sähköisenä kotiin, tai minulla töihin.

Munck museon edessä olin vähän aikaa nyrpeänä, se ei ollut auki, vaikka piti olla pyh! Joku viivästys uuden näyttelyn avaamisessa. Ibsen museo oli auki, vähän minua alkoi kyllä se ukkeli ärsyttämään, aikamoinen häntäheikki ollut, varsinkin vanhoilla päivillään

Vigelandin puisto oli uskomaton, siitä tykkäsin tosi paljon.



Ai niin Oslo Passi oli hyvä, otimme kolmen päivän passin (pisin aika mitä saa), maksoi 430 NOK eli noin 55 euroa. Sillä pääsimme kaikki vene, metro, bussi-matkat. Kaikki museot oli ilmaisia, oli helppoa.

Niin se meidän hotelli oli ihan sen Holmenkollenin ison mäen vieressä, se mäki oli hieno ja yhtä hieno, erilainen oli se pienikin hyppyrimäki, vähän kyllä huimasi ison mäen päällä. Sinne pääsi Ski-museosta suoraan hissillä. Ski-museo oli kiva, tuli ihan kotoinen olo.

Tämä kuva on otettu sieltä Ison mäen päältä, tuosta sitä olisi kiva ponkaista menemään.


Ski-museon vieressä on tällainen hiihtosimulaattori, sitähän käytiin kokeilemassa, siellä mentiin vauhdilla syöksylaskua hypättiin hyppyrimäestä. Kone siis heiluia ´ja huojui, ja tuuli viuhui. Mutta tätyy sanoa, että vähän petyi, odoin jotain enemmän, Oslo kortilla sai 20 %;n alennuksen, maksoi siis meille 45 NOK, eli jotain 5-6 euroa. Ski-museo, simulaattori ja koko stadion oli ihan meidän vieressä.


Oli kiva matka, osuimme ihan sattumalta Kuninkaanlinnakin eteen, kun siellä oli vahdinvaihto, johan oli show. Jätkät soitti vaikka mitä ja suorastaan tanssivat, heittivät kiväärejä ilmaan volteilla, niin että joku toinen otti kiinni, en ole misssään kyllä niin menevää showta nähnyt, no en kait niitä nyt ihan hirmusti ole kyllä muutenkaan nähnyt, tämänkin vahingossa.

  

Tässä tyypillinen lounas, toinen otti kalakeiton ja toinen sandwichin sillä kertaa ja sitten kaksi olutta, hintaa 55 euroa.

Tämä ateria oli paljooon halvempi, löydettiin jopa kyselyn jälkeen Oslosta alkoholimyymälä (eli norjaksi vinmonopolet) ja ICA-kaupasta juustoa ja patontkia ja viinirypäleitä, jollain ihme kahvitikuilla leikkasimme juustoja. Ja näkymä oli kyllä kaupunkiin ja vuonolle, vaikka tästä kuvasta sitä ei nyt näekään.

Viimeinen kuva näistä punahousuista, näitä oli ihan joka paikassa, metrossa, kaupungissa ja varsinkin tuon kukkulan laella metsässä ja siellä järven rannalla. Opiskelijoitten vuotuinen karkelo, ihmeteltiin kuinka paljon heillä tulee maksamaan tuo karkelointi, kaikilla oli ihan viimeisen päälle ne haalarit, oli hupparit ja untuvatakit logoilla ja kirjoituksilla. tosi isänmaallisen tuntuisia, Norjan lippuja oli painettu joka paikkaan. Nähtiin kyllä, että kantoivat kasseissa olutta ja muita alkoholi juomia, ei heistä kyllä missään häiriköimässä näkynyt, siellä kukkulan laella polun varressa joku uupunut nukkui.

Viisi päivää Osloa, oli kivaa.